Aanbouw met bovenverdieping Witmarsum (2010)

Geplaatst in Verbouw

De woning van deze opdrachtgever is gebouwd in 1978 als premie-A-woning. In 2000 hebben we van de garage een eetkamer gemaakt, zodat er beneden meer ruimte kwam. Tien jaar later zijn de woonwensen van de opdrachtgevers veranderd en wilden ze ook boven meer ruimte hebben.

Wens van de opdrachtgever. De eigenaren wilden graag op de locatie blijven wonen, maar dan wel in een woning met meer ruimte en een moderner uitstraling. De garage was al verbouwd tot eetkamer, maar om geheel aan de wensen tegemoet te komen was het beter om de oude garage geheel af te breken en iets groter te maken. Het afbreken van de oude garage was ook beter vanwege de gewenste (wijn)kelder. Afbreken en opnieuw bouwen leverde beneden meer ruimte op, maar zeker ook boven. Het mocht niet lijken op een aanbouw; het huis moest na de verbouwing één geheel zijn met een eigentijdse uitstraling. De eigenaren wilden ook veel meer licht in de woning hebben en beneden op meerdere plaatsen de tuin in kunnen.

Onze bouwuitdaging. De woning staat op een zichtlocatie in Witmarsum. De nieuwe gevel mocht dus een echte blikvanger worden. De keus is gevallen op zinken dakkapellen, waarvan er één van beneden doorloopt in de bovenverdieping. Deze dakkapellen zorgen voor veel licht en, omdat ze recht opgetrokken zijn, ook voor veel ruimte boven. Ze steken bovendien een stuk uit de gevel, wat de woning een modern uiterlijk geeft. Allereerst is de voorgefabriceerde kelder geplaatst. Beneden is veel glas gebruikt en twee schuifpuien geplaatst doe toegang bieden tot de tuin. De gevel beneden is volledig geverfd, waardoor de eenheid weer terugkwam in de woning. Niet alleen de dakkapellen, maar ook de goten en regenpijpen zijn van zink gemaakt. Ook dit benadrukt de eenheid. Tot slot hebben we bij de bovenverdieping al het hout vervangen door donker kunststof. Kunststof is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van hout, maar is wel onderhoudsvrij. Boven zijn nu vier ruime slaapkamers en een badkamer en ondanks dat de buitenkant bestaat uit twee puntdaken, is het gevoel binnen dat het één verdieping is.

Het resultaat. Niet herinnert meer aan de premie-A-woning uit eindjaren ’70. Na de verbouwing staat er een modern huis met twee keer zoveel woonruimte. En een blikvanger is het geworden!

Facebooktwittergoogle_pluspinterest