Grote verbouwing in Makkum (2016)

Geplaatst in Verbouw

In Makkum staan twee karakteristieke panden die nu één woonhuis vormen. De grote verbouwing bestond uit het vernieuwen van de benedenverdieping. De keus voor Hofstra Bouw was snel gemaakt. Ze voelden een klik met ons, ook omdat wij meedenken over de mogelijkheden. Zo suggereerden we dat zwarte traptreden erg chic staan in de strak gestucte hal. Datzelfde advies hadden we eigenaren nog niet zo lang geleden gekregen van een bevriende binnenhuisarchitecte. We zaten op één lijn.

Wens van de opdrachtgever. De eigenaren wilden de benedenverdieping geheel moderniseren. Dat betekende nieuwe installaties, over de hele verdieping een nieuwe plavuizen vloer met vloerverwarming, openslaande deuren naar de tuin , een nieuw ingedeelde woonkeuken met kookeiland, nieuwe kozijnen en deuren en alles opnieuw gestuct. De overloop boven moest nieuwe ramen krijgen die ook open konden vanwege het doorwaaien en de dakgoten tussen beide panden moest worden vernieuwd.

Onze uitdaging. De uitdagingen bij deze grote verbouwing waren vele. Naast ons eigen werk, moesten we de activiteiten goed afstemmen met installateurs, stukadoors en schilders. Ook het bestellen en aanleveren van materialen moest precies op tijd zijn. Het zijn twee woningen waarvan één geheel is gemaakt en vooral beneden mocht niet meer zichtbaar zijn dat het om oorspronkelijk twee huizen gaat. De nieuwe plavuizen vloer moest in één keer doorlopen en ook het plafond moest één strak geheel vormen.

In het huis zit een rondlopende trap nar boven. De afwerking van het trapgat is eveneens rond en die ronding is zichtbaar in de woonkamer. Met speciaal buiggips hebben we een perfecte ronding kunnen maken die van uitermate strak stucwerk is voorzien en schitterend is geschilderd.

De openslaande deuren naar de tuin moesten precies passen bij het bestaande karakteristieke uiterlijk. Dat geldt ook voor de nieuwe voordeuren. Boven de voordeur in de keuken hebben we het originele ornament teruggeplaatst, omdat de voorgevel monumentaal is.

Het resultaat. Het resultaat is een prachtige ruime woonkeuken met veel licht en directe toegang tot de grote tuin. Het is nu een woonhuis dat van alle moderne gemakken is voorzien, terwijl de buitenkant ouderwets is gebleven. Deze grote verbouwing was een geweldig mooie opdracht.

Facebooktwitterpinterest