Kangoeroewoning Exmorra (2012)

Geplaatst in Verbouw

In Exmorra staat een prachtige boerderij die geschikt gemaakt moest worden voor bewoning door twee generaties, een echte kangoeroewoning.

Wens van de opdrachtgever. De opdrachtgever wilde graag twee afgescheiden woonhuizen in deze boerderij, zodat zijn zoon met zijn gezin in het voorhuis kon wonen en hij zelf in de oude stal. Er moesten een woongedeelte, keuken, slaap- en badkamer beneden komen. Stallen hebben lage muren en kleine raampjes en de opdrachtgever wilde juist veel licht, zowel boven als beneden. Dat betekende in de lange zijde van de schuur een lichtstraat van beneden naar boven en een vide, zodat vanaf beneden een groot deel van het dak te zien is.

Onze bouwuitdaging. De kap van een stal is zelfdragend, zodat we zonder problemen de muur konden vervangen. We hebben daar grotere ramen in geplaatst en een hoge glazen pui die met twee deuren toegang biedt naar buiten. In het dak zijn zes grote dakramen geplaatst die zorgen voor een zee aan licht.
We hebben binnen eerst een constructie gemaakt van stalen balken als basis. Deze balken staat tegen de bestaande binten aan. Op de staalconstructie hebben we verder gebouwd.

Het resultaat. Van een originele boerderij een mooie kangoeroewoning maken is een uitdaging. Modern gemak moet samenkomen met de oude stijl van het pand. Dat is hier zeer goed gelukt: ondanks de onderbreking in de zijmuur van de schuur, heeft het pand nog steeds het karakter van een boerderij. Beide generaties wonen naar grote tevredenheid in hun verbouwd pand.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest