Nieuw dak met isolatie Witmarsum (2016)

Geplaatst in Renovatie

Dit karakteristieke huis in Witmarsum had een nieuw dak in oude stijl nodig. Maar wel een dak met eigentijdse isolatie. We mogen van geluk spreken dat het niet echt winter is, zodat we in deze tijd van het jaar (februari) deze klus kunnen uitvoeren. Een koude klus is het wel, maar dat doet ons niks.

Wens van de opdrachtgever. De eigenaren van deze woning wilden een goed geïsoleerd nieuw dak. Het dak bestaat gedeeltelijk uit dakpannen en een plat deel bedekt met mastiek. Het mastiek was nodig aan vervanging toe; het had zijn werk gedaan. Onder het nieuwe mastiek wilden ze eerst isolatie hebben aangebracht. Ook het dakgedeelte dat is belegd met pannen, moest worden geïsoleerd.

Onze uitdaging. Allereerst hebben we al het grind van het platte dak afgehaald. De nieuwe isolatielaag zorgde ervoor dat het dak iets hoger werd. We moesten daarom ook nieuwe afvoeren aanleggen voor een goede afwatering. De isolatie onder de dakpannen maakt dat het pannendak meer naar voren komt. Het hemelwater zou dan over de bestaande dakgoot kunnen lopen. We hebben daarom ook alle goten verbreed en voorzien van een nieuwe houten ombouw. Een mooi project dat veel meer inhoudt dan het oude dak vervangen door een nieuw dak. Gelukkig konden we grotendeels wel de oude pannen hergebruiken.

Het resultaat. Soms vinden we het wel jammer dat het resultaat niet zichtbaar is. Alle verbeteringen zitten onder de dakpannen. Het platte dak zit zo hoog, dat vanaf de straat niet te zien is dat het geheel vernieuwd en geïsoleerd is. Wie het niet weet, ziet niet dat het dak is vernieuwd. De bewoners merken het maar al te goed: zij kunnen zorgeloos wonen en hun energiegebruik gaat dalen.

Facebooktwitterpinterest