Renovatie woning Witmarsum (2004-2007)

Geplaatst in Renovatie

Midden in het dorpscentrum van Witmarsum, aan de doorgaande vaart, staat een gezichtsbepalende woning die we in 2004 hebben aangekocht. De woning stond op een perceel van 2500 m2 en was voor het laatst in de jaren ’70 onder handen genomen. We hebben het perceel opgedeeld in tweeën, zodat we ernaast nog een woning konden bouwen. De overgebleven 1200 m2 is nog steeds ruim genoeg voor een heerlijke tuin.

Wens van de opdrachtgever. Hofstra Bouw was zelf de opdrachtgever, omdat we de woning hebben gekocht zonder dat er een koper was. De woning is altijd bewoond geweest door twee gezinnen en wij wilden er weer één huis van maken. Daarnaast was de ouderwetse indeling van ramen deels verdwenen tijdens de verbouwing in de jaren ’70. We hebben het aanzien van de woning weer teruggebracht in originele staat. Het is een pastoriewoning met een langen gang in het midden van voor tot achter. Aan de ene kant hebben we een woonkamer gerealiseerd en aan de andere kant van de gang een woonkeuken. De opvallende en statige trap hebben we laten zitten en boven zijn nu drie grote slaapkamers en een ruime badkamer. Toen we bijna klaar waren met de renovatie van de woning, konden we beginnen aan de deel die aan de woning vastzit. Op dat moment, 2007, diende zich een koper aan. De deel hoefden we niet te renoveren, de koper wilde de woning hebben in de staat waarin wij hem hadden gebracht. De nieuwe eigenaar wilde graag dat wij de woning zouden afbouwen: stuken van alle wanden beneden, spuitwerk boven en het betegelen en afmaken van de toiletten en badkamer.

Onze bouwuitdaging. We wilden het karakter van de woning bewaren, maar de woning binnen wel voorzien van alle moderne gemakken. Eerst is de woning binnen geheel gestript, met behoud van de oude balken aan het plafond en de statige trap naar boven. Al het leidingwerk is vernieuwd en de woning is zeer goed geïsoleerd. Wanneer je het oude wilt behouden, dan kom je voortdurend uitdagingen tegen op het gebied van constructies; je bouwt in een oud en bestaand pand. De uitdaging was oplossingen bedenken en toch het karakter behouden.

Het resultaat. We hebben de oude stijl kunnen herstellen, maar binnenin is de woning geheel vernieuwd. Een oud huis met een nieuwe binnen jas waar al weer jaren een gezin naar alle tevredenheid in woont.

Facebooktwitterpinterest