Woonboerderij Schettens (2013)

Geplaatst in Verbouw

In Schettens wilde de eigenaar van een woonboerderij meer licht in zijn keuken. Deze keuken was al gerealiseerd in de oude stal.

Wens van de opdrachtgever. In de prachtige woonboerderij in Schettens zat een te donkere keuken in de oude stal. Door een forse hap uit de kap te nemen, kon de rechte zijde hoger worden en kon dat deel van de kap voorzien worden van glas. De opdrachtgever wilde zowel boven als beneden meer licht krijgen door de glazen kap. Binnen is de keuken uitgebreid en om boven én onder licht te krijgen, is een deel van de bovenvloer uitgevoerd in beloopbaar glas. De opdrachtgever wilde ook een ruime toegang tot de tuin.

Onze bouwuitdaging. De grootste uitdaging was dat de daklijn door moest lopen: het nieuwe glazen dak mocht niet hoger zijn dan het bestaande pannendak. Op het glazen dak zitten lamellen en elk glas is geplaatst in gegalvaniseerde kozijnen. Elk ruit kan apart open, ook om ze te kunnen schoonmaken. De moeilijkheid van het in één lijn laten doorlopen is het waterdicht krijgen van het dak. Maar dat is uiteraard goed gelukt. We hebben gebruikgemaakt van red cedar en gegalvaniseerd ijzer, omdat beide materialen nog verkleuren en dan nog steeds goed bij elkaar moeten passen.
In de pui zitten vier openslaande deuren en in de keuken is nu een vide ontstaan door de beloopbare glazen straat.

Het resultaat. De bestaande stal is nu ondergedompeld in een zee van licht. Het karakter van de boerderij is in tact gebleven, maar binnen heeft de eigenaar een zeer lichte keken en bovenverdieping. Het dak loopt n één lijn door, waardoor de vernieuwing beter past bij het bestaande pand. De opdrachtgever vindt de verbouwing zeer geslaagd.

 

Bekijk meer projecten van Hofstra Bouw

3D-ONTWERP 4Klassieke serreGevel afwerken 2

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest