Moderniseren monumentaal pand Harlingen (2017)

Geplaatst in Modernisering

Dit monumentale pand wilde de eigenaar energiezuinig maken.

Wens van de opdrachtgever. Via het dak en de ramen ging teveel warmte verloren. De vraag aan Hofstra Bouw was of wij dit monumentale pand energiezuinig konden maken met behoud van het originele aangezicht. Dat betekende wel isoleren en wel HR++ glas, maar geen ander uiterlijk.

Onze uitdaging. Dakisolatie aanbrengen, pannen vervangen en HR++ glas plaatsen kunnen wij zonder dat het uiterlijk van een pand verandert. Dat betekende wel vooraf zeer precieze berekeningen maken. We hebben vooral de raampartijen helemaal uitgetekend tot en met de dikte van de stopverfnaad aan toe. Daarnaast hebben we het dak geïsoleerd met zeer dun, maar hoogwaardig isolatiemateriaal om het pand zo origineel mogelijk te houden. De bovenverdieping hebben we opnieuw ingedeeld met onder meer een nieuwe badkamer. Beneden hebben we een nieuwe toiletruimte gerealiseerd.

Het resultaat. Ons werk is niet te zien en dat was precies de bedoeling. De argeloze voorbijganger merkt niet op dat de monumentale uitstraling nu gecombineerd is met moderne bouw, zodat het pand energiezuinig is geworden. Een mooie onzichtbare opdracht met groot effect.

Facebooktwitterpinterest