Uitbreiden en ondersteunen woning Allingawier (2015)

Geplaatst in Renovatie

Het begon met de vraag: “Kan Hofstra Bouw voor ons een nieuwe, grotere garage aan het huis bouwen?” Uiteraard kunnen we dat, maar bij nader inzien moest eerst de hele woning én bijkeuken worden ondersteund.

Wens van de opdrachtgever. De eigenaar van deze woning in Allingawier woont op een prachtige plek: midden in het dorp met vrij uitzicht over de landerijen. De wens was een grotere garage naast het huis en een verdieping op de bijkeuken tussen het huis en de garage.

Onze uitdaging. We gaan de wens vervullen, maar eerst moeten we de woning grondig ondersteunen. De muren van de woning vertoonden op verschillende plekken scheuren. De woning is niet onderheid, zoals zo veel huizen. Op zich is dat niet erg, maar het grondwaterpeil is gezakt en daarmee was deze woning behoorlijk verzakt. We lossen het verzakken op door rondom de woning een extra draagconstructie aan te brengen. In de muren, net onder de grond, hebben we gaten geboord, om de 70 centimeter één. Daar steken straks ronde betonnen ‘buizen’ uit voorzien van bewapening. Rondom de woning maken we een ring van gewapend beton, die steunt op palen. Deze palen staan 7 meter diep op de stevige en harde zandlaag. Door de ronde ‘buizen’ te integreren met de betonnen ring om de woning, gaan we verder verzakken tegen. Deze versteviging is nodig, zodat de nieuwe garage niet verzakt en uiteindelijk los komt te staan van het woonhuis. Een ingrijpende klus en een onverwachte voor de eigenaren, maar wel één die ervoor zorgt dat de woning zijn waarde behoudt.

Het resultaat. Het resultaat is in ieder geval een stevig huis dat niet meer verzakt. En, met de extra ondersteuning kunnen we een aangebouwde garage realiseren die ook stevig blijft staan. De eigenaren kunnen straks zorgeloos wonen en genieten van de extra binnenruimte.

Facebooktwitterpinterest